Creatief
Welkom aan de speltafel
Nathan Vermeulen, Luc Van den Berge, Kim Van Heester, Sabine Vermeire
We nodigen jullie van harte uit aan de Narrato speltafel. Het therapeutische bordspel Narrato is in gevorderde ontwerpfase. Doorheen de dag heb je de mogelijkheid om via een mini-initiatie en korte try-outs het spel te spelen en te ervaren. Zo kan je als deelnemer feedback geven en mee vorm geven aan … Narrato! Laat de dobbelstenen rollen…
ZONE(N) 050 – Een documentaire over groot worden in Ledeberg
Danny Keuppens
In Ledeberg – ‘politiezone 050’ – is er een groep jongeren die elkaar ontmoeten in het Keizerpark of op het Centrumplein.
Over hen wordt verteld dat ze drugs gebruiken, dat ze dealen, dat ze feiten plegen… Een eenzijdig verhaal.
In ‘ZONE(n)050’ worden deze jongeren aan het woord gelaten en vertellen ze de andere kant van het verhaal. Over de problemen waar zij mee te maken hebben, over hoe moeilijk het kan zijn om groot te worden en op het juiste pad te blijven, over hun dromen. Even eenzijdig, even waar.
‘ZONE(n)050’ is een documentaire over jongens, soms afwezige vaders en supermama’s.
Kijk hier naar een trailer!
Een film van: Arno Defacq, Rozemarijn Dijkstra, Danny Keuppens, Warre Keuppens en Ruben Vanwonterghem
Met: Abdel, Ali, David, Khalid, Nelly, en vele anderen
Productie: Parcoeur / vzw Stappen
In opdracht van: Stad Gent
‘Green parenting’
Serge Nyirinkwaya
Mensen uit de praktijk reageren op zeer uiteenlopende manieren op de klimaatverandering. Maar, zoals we weten, dringen de gevolgen van de klimaatverandering zich veel meer op aan sommige gemeenschappen dan aan andere, met directe en ingrijpende gevolgen voor het leven van mensen, hun levensonderhoud en hun mogelijkheden om in hun levensonderhoud te blijven voorzien. Een groep medewerkers van SOS Kinderdorpen in Rwanda heeft gereageerd op complexe nieuwe uitdagingen die zijn ontstaan voor gezinnen als gevolg van langdurige droogte. Door onderwijs in agroforestry en opvoedingsvaardigheden te combineren, en door gebruik te maken van de kennis en metaforen van tuinieren, ondersteunt het project gezinnen en gemeenschappen om bij elkaar te blijven. Zowel de ontwikkeling van duurzame, lokale voedselproductie als het welzijn van de kinderen worden op die manier bevorderd. Serge zal ons meenemen in de afgelegde weg aan de hand van de ervaringen en verhalen van vele betrokkenen.
Serge is narratief therapeut, trainer en klinisch supervisor uit Rwanda. Hij werkte met kwetsbare kinderen, jongeren en families als programmadirecteur bij SOS Kinderdorpen, Rwanda. Momenteel werkt hij aan een PHD project in Canada. Hij nam deel aan de ontwikkeling van het ‘Green Parenting Project’
Levensverhalen op muziek
Utrechts Requiem
Een Requiem is volgens de traditie een (katholieke) dodenmis, voor het zieleheil van de overledene. De nabestaanden doen een goed woordje voor hem of haar bij God en hopen zo het laatste zetje te geven voor een warme ontvangst in de hemel. Centraal staat hoe het oordeel uitvalt; beloning of straf.
Het requiem in dit project verplaatst zich naar de levenden als reflectie op het leven. In ons streven om gelukkig te zijn lijkt het leven vaak een zoektocht naar de hemel op aarde in plaats van een proeve om na de dood in de hemel te komen. Die hemel op aarde is er niet voor iedereen. Onder welke omstandigheden begon je aan je leven, draag je iets met je mee wat het leven een complexe zaak maakt? Hoor je erbij of val je buiten de geijkte kaders?
In het nieuwe requiem is gekozen voor de levensverhalen van die mensen; mensen die in de grote loterij een minder gunstig of zelfs slecht lot hebben getrokken. Uit hun narratief komt altijd een grote veerkracht naar voren, hun innerlijke overtuiging dat ook voor hen een paradijs haalbaar is. Luister naar de muziek en het verhaal over hun zoektocht en sluit ze in de armen.
Het Utrechts requiem presenteert op initiatief van Ellen Blom voor de derde keer een reeks levensverhalen op muziek. Zes nieuwe levensverhalen van zes hoofdpersonen met elk een indrukwekkende geschiedenis. Librettist Herman van Tongerloo schreef het libretto op basis van interviews met hen en 5 verschillende componisten zetten de verhalen op muziek.
Elke hoofdpersoon levert ook zelf een bijdrage op het podium.
Een interview met David Van Reybrouck
Op 10 december 2021 sprak David Van Reybrouck de befaamde Huizinga lezing uit in Leiden: De kolonisatie van de toekomst. Leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe. David verbindt kolonisatie (Congo en Revolusi) op een originele manier met de thema’s democratie en klimaat. Als burgers van de wereld worden we geappelleerd om onze verantwoordelijkheid te nemen. Maar hoe doen we dat? Ook onze cliënten nopen ons tot het zoeken naar antwoorden op de vraag ‘hoe doen we hoop in tijden van klimaaturgentie?’ Luc Van den Berge gaat in gesprek met David.